de Volhoudbaarheid

duurzaamheid met draagvlak

diensten

informatie

Samen duurzaam bouwen, een eerste selectie van organisatievormen

Stel je wilt samen met een aantal toekomstige eigenaars samen het hele dak vol leggen met zonnepanelen (PVE). Misschien is het ook wel interessant om in de toekomst een stap verder te gaan met gezamenlijke opslag.  Hoe pak je dat aan?

 

VVE

VVE (Vereniging van Eigenaren).  Leden zijn direct eigenaar van hun deel van het complex. De gezamenlijke onderdelen worden door de VVE beheerd.

Optie is om ook via de VVE gezamenlijk energie in te kopen (VVE+)

 

Energie coöperatie

De eigenaren zijn lid van een energie coöperatie, die eigenaar is van de installaties en deze beheert. De energie coöperatie ‘huurt’ het dak van de eigenaren.  Energie-inkoop is één van de taken van de coöperatie . De coöperatie levert stroom en warmte aan de leden.   Daarvoor wordt een dienstverleningsovereenkomst aangegaan.

Mogelijkheid voor lease constructies en ontzorgingsconcept.

Na terugverdientijd (tvt) van de installaties kan de energie coöperatie de voordelen doorspelen aan de leden.

Aandacht voor fiscale gevolgen.

 

Esco (Energie Service Company)

Esco is een onafhankelijke ‘derde’.

Esco levert ‘ontzorging’; elektriciteit, warmte, apparatuur.

Esco is eigenaar van installaties, netwerk en apparatuur en ‘huurt’ dakruimte (en eventueel de bodem) van de eigenaren.  Esco regelt inkoop van energie, eigenaren rekenen via Esco af.

Mogelijkheid van lease constructies.

Door slim gebruik te maken vaak kortere tvt mogelijk.  Voordeel komt bij Esco terecht als dit niet anders geregeld wordt (bijvoorbeeld lagere starttarieven voor eigenaars woningen)